Sabtu, 24 Mei 2014

#130 - PASUM, AKU DATANG!


Wahai diri
Acapkali dalam perjalanan ini
Kakimu tersadung akar dan terpijak duri
Tanpa disedari
Jernih air mata mungkin jua mengalir di pipi

Namun diri
Kau harus sentiasa mengerti
Bahawa setiap yang jatuh perlu bangkit kembali
Dan setiap yang luka pasti boleh diubati

Ingatlah diri
Perjalanan masih panjang lagi
Perjuangan mesti diteruskan kembali
Berbekalkan semangat dan kecekalan di dalam hati
Ayuh, teruskan berlari!
Kejarlah mimpi!
Gapailah sang mentari!

Hingga tiba saatnya nanti
Pabila kau sudah di destinasi
Kau disambut oleh penghuni langit tinggi
Dengan penuh sukacita dan riang hati
Untuk bertemu Rabbul Izzati
Dengan imanmu bertapa di dalam hati

Kau pun sedari
Ternyata benarlah janji Rabbi
Bahawa setiap kesusahan ini
Pasti ada kemudahannya nanti
Pasti ada balasannya di lain hari
Lalu kau pun tersenyum sendiri
Bersyukur atas nikmat maha agung ini
Sambil kaki melangkah pergi
Menuju ke syurga-Nya yang kekal abadi~

Hamas Syuja'iy 1435

***

P/S: In syaa Allah, esok (25/5/2014), saya akan menyambung semula pengajian Asasi Pengajian Islam dan Sains selama setahun di PASUM. Doakan saya agar terus sukses dalam jihad ini ya! Jazakumullahu khairan kasira :)

#FarewellMyBelovedHome
#PasumAkuDatang!

Rabu, 21 Mei 2014

#129 - HANGAT! SIAPAKAH MUJADDID PADA ZAMAN INI?


Pernahkah kalian mendengar sabda Rasulullah SAW yang agung ini?

"إِنَّ اللهَ يَبْعَثُ لهذِهِ الأمَّةِ عَلَى رأْسِ كلِّ مائةِ سنةٍ مَنْ يُجَدِّدُ لَهَا دِينَها"

Maksudnya: "Sesungguhnya Allah Ta'ala membangkitkan untuk ummat ini pada hujung setiap seratus tahun, seorang mujaddid terhadap agamanya." (Hadis riwayat Abu Dawud no. 4921, dinilai sohih oleh al-Albani)

Mujaddid di sini bermaksud orang yang memperbaharui atau membaik pulih (reform) umat Islam dalam bentuk kefahaman, keimanan, dan pelaksanaan Islam. Atau dengan kata mudah; mengejutkan orang yang sedang tidur, yang usang diperbaharui, yang lupa diingatkan.

Dikisahkan, tatkala seorang syaikh menceritakan hadis ini kepada anak-anak muridnya, anak-anak muridnya terus bertanya kepada beliau, "Ya syaikh! Siapakah mujaddid pada zaman ini?" Saya pasti bahawa kalian yang membaca artikel ini pasti akan memikirkan soalan yang sama, bukan? Tahu apa jawapan syaikh tersebut?

"Itulah silap kalian! Kalian semua telah pun menerima saja bahawa akan ada seseorang yang akan menjadi mujaddid, seseorang yang akan berada di atas! Kenapa bukan kalian sendiri yang berdoa kepada Allah, 'Ya Allah! Jadikanlah aku mujaddid yang dimaksudkan oleh Nabi pada hujung setiap 100 tahun tersebut'? Kenapa kalian perlu menerima 'mediocrity' - ala, nanti kan ada orang yang akan jadi mujaddid? Kenapa bukan kalian sendiri yang berazam dan bercita-cita untuk merebut tempat tersebut?!"

Murid-muridnya terdiam seribu bahasa. Sambung syaikh itu lagi:

"Ya, saya tahu, kalian cuba nak jadi realistik, 'ala, last-last nanti akan ada seorang je yang jadi mujaddid', betul? Jadi, buat apa perlu bersusah-payah? Tunggu dan lihat je la, kan? Tapi, pernahkah kalian terfikir, jika kalian menetapkan matlamat untuk menjadi 'the all time mujaddid of this century', kemudian berusaha ke arah itu; kita mahu memenangi perlumbaan ini, berlumba-lumba ke arah kebajikan, dan mengisi sisa-sisa hidup untuk memberikan manfaat kepada ummah. Saat kematian menjemput, walaupun kalian tidak dapat menuju ke puncak mujaddid tersebut, kalian pasti telah pun mendaki dengan sangat tinggi!"


"Kata orang, tujulah ke arah bintang, walau kalian hanya bisa berhenti di bulan. Walaupun tak sampai ke arah bintang, tapi sekurang-kurangnya kalian telah mencapai kejayaan dengan begitu cemerlang, iaitu berjaya sampai ke bulan. Walaupun kalian tak berjaya mencapai taraf mujaddid, tapi sekurang-kurangnya kalian telah membawa manfaat kepada ummah, bukan setakat puluhan atau ratusan, malahan mungkin ribuan, jutaan, atau berbilion orang. Ma syaa Allah, kalian telah melakukannya, betul? Dan itulah sebenarnya yang ummah mahukan daripada kalian, daripada kita!"

Terpana sekalian murid mendengar syarahan tuan guru mereka. Masing-masing tunduk membisu, cuba memikirkan dan menghadam kebenaran serta menggali ibrah daripada mutiara katanya yang berharga.

Wahai ikhwah dan akhawat sekalian! Saya nak bertanya kalian beberapa soalan yang mudah. Tapi, saya tak memerlukan jawapan kalian. Jawapan tu kalian simpan sendiri buat pedoman.

Dari mana aku datang?
Apa tujuan aku hidup atas dunia ni? Apa visi aku? Apa sasaran aku?
Ke mana aku akan pergi selepas ini?

Wallahu a'lam.

"NOT EVERY FAILURE IS AN ULTIMATE FAILURE"

Isnin, 19 Mei 2014

#128 - FAREWELL, MY BELOVED GAMES!


Masih saya ingat...

Saya merupakan salah seorang pemain tegar permainan komputer pada suatu masa dahulu. Orang sekarang panggil golongan macam ni gamers. Anda mungkin tertanya, bagaimana bisa saya menjadi salah seorang golongan ini dan bagaimana saya boleh terjebak ke dalamnya, walhal saya ni kan budak baik? Ceh, baik la sangat. (PERINGATAN: Jangan ditiru aksi ini di rumah!)


Masih saya ingat...

Semasa saya berada di alam tadika, saya telah mula belajar menggunakan komputer dengan panduan ayahanda yang tercinta. Komputer rumah ketika itu hanya dikuasai oleh saya, abang, dan adik perempuan saya yang pertama. Tak ada istilah berebut komputer lagi waktu tu (memanglah, baru ada tiga orang adik-beradik masa tu). Biasalah kan, waktu tu pun zaman teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) kat Malaysia ni baru nak up. Maka, saya banyak mempelajari ilmu baharu melalui medium komputer yang dipasang cakera padat video (VCD) padanya seperti ilmu al-Quran, sirah para Nabi, bahasa Arab, bahasa Inggeris, tulisan jawi, sains, matematik, dan lain-lain. Tambahan pula, kebanyakan VCD tersebut banyak diselitkan unsur interaktif dan permainan yang sesuai dimainkan oleh kanak-kanak seperti saya pada waktu itu. Jadi, kemungkinan pada masa itulah bermulanya era permainan komputer dalam jiwa maskulin ini, eh.


Masih saya ingat...

Antara permainan komputer bersifat pendidikan yang menjadi kegemaran saya ketika di bangku tadika dan sekolah rendah ialah Game Jawi, Siri Sahabat Rimba, Science Blaster Jr., Chessmaster 5000, dan lain-lain. Tapi, lumrah alam la kot, benda-benda yang bersifat pendidikan ni mana tahan lama minatnya kalau dah ada unsur-unsur lain yang lebih 'lagha' dan menyeronokkan muncul, heh. Bagaimana mungkin tidak?


Masih saya ingat...

Bermain permainan komputer telah menjadi salah satu hobi saya ketika di alam sekolah rendah di samping membaca buku dan menonton televisyen. VCD-VCD games telah muncul dengan berlambaknya bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Ayah saya juga turut menambah koleksi VCD permainan komputer kepada kami adik-beradik yang telah berjumlah lima atau enam orang pada masa itu. Saya juga pernah membuat pertukaran pinjaman VCD games daripada rakan sekolah saya. Antara permainan yang menduduki carta tertinggi dalam imaginary ranking ciptaan saya ialah MechWarrior, The House of the Dead, F1 Championship Season 2000, Bionicle, Pac-Man All-Stars, dan lain-lain. Tambahan pula, bermain permainan seperti MechWarrior dan Formula 1 lebih mengghairahkan dengan adanya penggunaan kayu ria (joystick). Kalau diingatkan semula memang, pergh. Seronok gila. Selalunya budak-budak lelaki je yang selalu duduk di hadapan komputer ni, budak perempuan a.k.a. adik perempuan saya bukan minat pun. Pernah sekali saya dan abang meminta ayah saya untuk membelikan PlayStation, tetapi tidak dibenarkan. Nasib baik ayah tak belikan, kalau tak, tak taulah apa jadi kat saya sekarang ni, heh.


Masih saya ingat...

Bukan setakat di rumah saya bermain permainan komputer, bahkan ketika saya di sekolah rendah juga. Entah bagaimana dan siapa yang memasang (install) atau memuat turun (download) games pada komputer di dalam makmal komputer sekolah saya. Kadang-kadang ada satu-satu masa tu, kalau ada kelas IT kat sekolah, masuk makmal komputer tapi cikgu ITnya tiada dan diganti dengan cikgu lain, apa lagi, bebaslah nak main apa-apa pun kat komputer tu. Antara permainan yang pernah saya main di makmal komputer ialah Zuma Blast, Diner Dash, dan lain-lain. Setakat games Pinball, Minesweeper, Spider Solitaire, dan lain-lain Windows Games tu tak payah cerita la, semuanya saya sudah pro, eh. Yang paling tak tahannya ialah saya pernah diizinkan oleh guru saya untuk memasuki makmal komputer sekolah dan bermain permainan komputer di dalamnya beberapa hari selepas tamat Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Sebenarnya hari itu (tak ingat hari apa) merupakan cuti bagi semua murid darjah enam sekolah saya, tetapi saya tersilap dengan menghadirkan diri ke sekolah pada hari tersebut. Maka, bagi menghilangkan kebosanan, saya meminta izin untuk memasuki makmal dan tak sangka pula diberi layanan istimewa ala-ala very important person (VIP), haha.


Masih saya ingat...

Saya mula mengenali apa itu kafe siber (CC) ketika saya berada dalam darjah enam (kalau tak silap). Pada masa itu, ada sebuah CC yang baru saja ditubuhkan berhampiran rumah saya. Entah macam mana saya boleh ke sana, mungkin diajak oleh kawan kepada adik lelaki saya yang pertama (anak keempat dalam adik-beradik) kot. Pada masa itu jugalah, saya mengenali permainan Counter-Strike, FIFA, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, saya hanya melayan Counter-Strike sahaja disebabkan pada waktu itu saya hanya mahu mencuba permainan berunsur tembakan. Saya perhatikan pun banyak orang duk main game ni je kat CC tu. Waktu tu pun minat terhadap permainan komputer bola sepak masih belum bercambah lagi. Jadi, pada saat itulah saya mula meminati Counter-Strike dan telah dimasukkan dalam senarai permainan kegemaran saya, heh. Namun begitu, kehadiran saya bersama abang ke CC tersebut telah terkantoi. Entah macam mana boleh terkantoi tak ingat. Emak saya memarahi dan menasihati saya agar jangan mudah terpengaruh dengan kawan-kawan, lebih-lebih lagi saya akan bersekolah asrama pada tingkatan satu nanti.


Masih saya ingat...

Saya mula didedahkan dengan alam internet seawal usia 13 tahun (tingkatan satu), zaman saya sudah mula menginjak alam menengah dan mula bersekolah di salah sebuah sekolah berasrama swasta di Perak. Pada mulanya, saya hanya menggunakan internet untuk saling berkomunikasi dengan keluarga yang berada di kejauhan menggunakan emel dengan sambungan internet dial-up connection di kampung. Oh, ya! Kenangan menggunakan sambungan internet jenis ini pada masa itu memang tidak boleh dilupakan kerana betul-betul menguji kesabaran dan iman serta menghabiskan banyak masa saya di hadapan komputer hanya untuk menunggu sehingga laman web habis loading. Walau bagaimanapun, saya masih noob dalam menjadi pengguna internet, jadi saya tidak berasa terganggu sangatlah dengan kelembapan itu. Ok sambung cerita balik. Dengan hanya menggunakan internet untuk menghantar dan membaca emel, saya telah menaik taraf diri saya menjadi pemain permainan komputer secara atas talian (online). Lebih-lebih lagi apabila rumah saya sudah mula dihinggapi dunia internet pada ketika itu dengan pada mulanya menggunakan broadband, kemudian bertukar kepada sambungan Wi-Fi, hoyeah.


Masih saya ingat...

Antara laman web online computer games yang sering saya kunjungi pada suatu masa dahulu ialah Miniclip, Nitrome, dan lain-lain. Ok, itu zaman sebelum saya ada Facebook. Pabila era Facebook sudah bercambah dalam diri ini sekitar akhir tahun 2009, saya mula mengenali dan meminati permainan atau aplikasi yang berada di dalam Facebook pula. Antara permainan Facebook yang pernah menjadi kegemaran saya ialah CityVille, Yakuza Lords, Footy!, Empires VS Allies, dan lain-lain. CityVille tu saya suka sebab game tu berkaitan dengan perancangan dan pembinaan bandar. Biasalah kan, dulu saya pernah berangan nak jadi Khalifah Islamiyyah suatu hari nanti, siap lantik kawan-kawan ada jawatan sendiri pulak. Ada yang jadi Sultan, Perdana Menteri, Gabenor, Mufti, Menteri Pertahanan, sehinggalah kepada gundik diraja, haha. Kadang-kadang, waktu outing hujung minggu kat asrama, saya dan kawan-kawan pergi ke CC untuk online atau pun bermain games. Paling best mestilah zaman selepas Penilaian Menengah Rendah (PMR), kami pelajar tingkatan tiga selalu keluar dari sekolah tak kira siang mahupun malam semata-mata ingin berjalan-jalan, online, atau bermain games di CC.


Masih saya ingat...

Zaman seusai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) merupakan masa lapang yang paling lapang pernah saya ada. Tetapi, saya banyak menghabiskan sisa-sisa masa tersebut dengan online dan bermain games. Lebih-lebih lagi ayah saya telah menghadiahkan saya sebuah komputer riba Windows 8. Lagilah saya seronok bermain. Astaghfirullah. Haha, tapi bukan sepanjang masa saya buat benda tu. Waktu cuti tu la saya dapat lesen memandu dan dapatkan informasi terkini berkenaan kehangatan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13). Ingat PR nak menang dah, tapi Allah masih belum mengizinkan kemenangan PR lagi, hmm. Eh, tukar topik pulak dia! Selain itu, zaman ni kan dah mula zaman iPad, jadi rumah saya pun tak terkecuali daripada menerima tempias tablet tersebut. Kadang-kadang, saya bermain permainan bola sepak "Dream League Soccer" di iPad keluarga saya, hmm.


Masih saya ingat...

Ketika saya sudah menjejakkan kaki ke alam pra-universiti, saya masih lagi bermain permainan komputer. Contohnya, permainan "Top Eleven: Be a Football Manager" dan "UberStrike" yang menggunakan platform Facebook untuk bermain sejak selepas SPM lagi. Saya mula meminati permainan bola sepak sejak saya mengambil tahu perkembangan bola sepak tempatan dan antarabangsa secara serius sejak memulakan persekolahan menengah tinggi di salah sebuah sekolah berstatus Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di Kedah walaupun saya sendiri kaki bangku. Entah bagaimana saya boleh terpengaruh dengan sukan ini. Pada zaman pra-universiti ini jugalah, saya mula belajar bermain menggunakan gamepad dan mula terpengaruh dengan permainan Pro Evolution Soccer (PES) yang menjadi kegilaan sahabat-sahabat jejaka saya. Saya turut bermain FIFA Online 3. Saya juga memerhatikan ada sebahagian sahabat saya yang sangat gemar akan permainan DOTA (Defense of the Ancients) atau pun Warcraft. Ada orang gelar DOTA tu "Dunia Orang Tanpa Awek". Haha, whatever. Saya mendapat tahu mengenai DOTA ini ketika berada di alam menengah tinggi. Nasib saya baik kerana saya tidak gemar akan permainan berstatus strategi sebegini dan saya tidak mahu mengambil serius mahupun belajar cara-cara bermain permainan ini.


Masih saya ingat...

Salah seorang pensyarah merangkap guru penasihat majmu'ah (kelas) saya pernah beberapa kali menasihati agar kami sebagai anak-anak muridnya meninggalkan games dan menolaknya 100% kerana beliau tidak mahu kami membuang masa dan melupakan tugas sebenar sebagai khalifah-Nya. Tetapi, saya masih berpegang pada pendapat, "tak apa main game, asalkan jangan leka." Namun, pada hakikatnya memang terleka sungguh pun. Allah. Dan saya masih meneruskan tabiat bermain games sehingga saya menamatkan pengajian setahun Asasi saya, siap beli gamepad sendiri lagi untuk kemudahan saya bermain PES dalam komputer riba saya. Ahha, zaman sekarang pun era telefon pintar, bukan? Jadi, sejak saya ada telefon pintar sendiri ni, lagi mudahlah nak main permainan yang ada versi mobile dia, huh.


Sehinggalah pada suatu hari...

Saya mula terasa kebosanan melayan permainan ini.
Saya mula bermuhasabah.
Saya mula merenung.
Berfikir, menghela nafas panjang-panjang.
Menghembuskannya semula.

Apakah yang telah kuperbuat selama ini?
Apakah yang telah kuhabiskan sepanjang masa muda ini?
Apakah yang telah kusumbangkan untuk Islam?

Berapa banyak masaku terbuang untuknya?
Berapa banyak majlis ilmu yang luput kerananya?
Berapa banyak surah yang aku dah hafal?
Berapa banyak bahasa asing yang telah aku kuasai?

Ya Allah, banyaknya masa muda yang aku buang selain untuk Islam!!!
Ya Allah, banyaknya masa muda yang aku buang selain untuk Islam!!!
Ya Allah, banyaknya masa muda yang aku buang selain untuk Islam!!!


Kesedaran yang mula menyuntik diri ini pun berlaku atas beberapa faktor; pembacaan, rakan, keluarga, pensyarah, pengalaman daripada senior, memerhatikan sendiri isu semasa, globalisasi. Ah, tak tertulis semuanya di sini!

Saya mula berazam. Saya akan mula berhenti bermain permainan komputer mahu pun permainan telefon pintar. Sedikit demi sedikit. Peringkat demi peringkat. Saya akan menunaikan azam saya apabila bermulanya cuti semester nanti. Itulah yang saya sematkan di dalam minda dan hati. Kerana saya sendiri pun sudah berazam akan menghabiskan cuti semester ini dengan aktiviti yang bermanfaat buat diri sebagai persediaan menghadapi dunia luar yang lebih mencabar.

Alhamdulillah, saya mula berjaya. Pada awalnya saya nyahpasang (uninstall) aplikasi permainan dalam telefon pintar saya hanya untuk menjimatkan memori, namun setelah berfikir dua kali, ya, saya perlu buat keputusan.

Saya uninstall semua games yang telah saya download dalam smartphone saya.
Saya hanya tinggalkan permainan yang menguji akal seperi Sudoku dan lain-lain.
Saya delete permainan PES dalam komputer riba saya.
Saya remove permainan yang pernah saya main dalam Facebook.
Saya hanya tinggalkan sedikit memori lama permainan itu seperti album dan lain-lain.
Saya tidak lagi melayan permintaan (request) daripada rakan-rakan Facebook agar saya bermain games.

Saya sudah nekad! Alhamdulillah, sepanjang cuti semester selama lebih kurang tiga bulan ini, saya sudah tidak lagi bermain permainan komputer sama ada secara online atau pun sebaliknya.


Sepanjang saya hidup dengan bermain permainan komputer ini...

Saya dapat melihat karakter dan personaliti saya terbentuk hasil daripada tarbiyah games atau komputer. Haha, ada pulak.
Saya meminati sukan Formula 1.
Saya menggemari alatan menembak. Kadang-kadang saya berangan mahu jadi penembak suatu hari nanti.
Saya menyukai teknologi yang berkaitan dengan perkomputeran.
Saya kurang gemar akan riadah di luar kerana saya suka duduk di hadapan komputer.
Walaupun hakikatnya hobi saya dahulu menunggang basikal.
Saya suka berada atas talian.
Saya suka menonton video dan mendengar lagu di komputer.
Saya suka menaip dan melakukan aktiviti-aktiviti komputer.

Tetapi kini, biarlah sedikit kemahiran saya dalam ilmu perkomputeran ini boleh saya gunakan untuk ummah.
Boleh saya sumbangkan untuk Islam.
Ummah sedang tenat, kan? Ya, saya juga sebahagian daripada ummah!
Segala puji bagi Allah atas hidayah-Nya yang indah ini.


---
Buat anda yang membaca artikel saya, terima kasih saya ucapkan kerana sudi membacanya dengan tekun. Saya harap para pembaca dapat mendoakan saya agar terus kuat dan istiqamah dalam meniti jalan menuju reda-Nya, insya-Allah.

Kini, obsesi dan fitnah (ujian) yang sedang menghantui dan saya takuti ialah internet, muzik, gajet, dan wanita. Huh, dunia akhir zaman. Therefore, please always keep remembering me in your prayers, okay! Farewell, my beloved games!

"Andai masa yang kita habiskan di hadapan televisyen, internet, atau permainan video itu dimanfaatkan untuk menghafaz al-Quran, kita telah menjadi hafiz Quran sejak sekian lama. Andai masa-masa itu digunakan untuk mempelajari bahasa Arab atau Inggeris, kita telah fasih berbicara dan menulis dengan bahasa ini sejak dahulu."

#127 - SUDAH PASTI


Hoyeah!

Eh, silap!

Bismillah. Assalamualaikum warahmatullah ^_^

Alhamdulillah, tarikh kemasukan / pendaftaran pelajar Asasi Pengajian Islam dan Sains (APIDS) sesi 2013-2015 ke Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM) telah pun muktamad dan sudah pasti, iaitu pada hari Ahad, 25 Mei 2014. Maklumat ini telah disampaikan oleh salah seorang sahabat akhawat saya di dalam group APIDS pada 16 Mei 2014 yang lalu setelah berurusan dengan pihak pejabat / lajnah Sains Gunaan dan Pengajian Islam (SGPI) atau dalam bahasa Inggerisnya Applied Science and Islamic Studies (ASIS). Depa ni la kepala yang uruskan APIDS ni. Nampak kan kami special sebab ada keluarga besar kat sini? Rugi ampa tak pilih APIDS waktu isi UPU dulu, huahua.

Berikut ialah maklumat lanjut berkenaan pendaftaran kami:-

1. 25 Mei 2014 (Ahad)

Ya, tarikh ini sudah pasti. Kalau diikutkan sepatutnya APIDS mendaftar pada 24hb Mei tetapi disebabkan APIDS tiada program yang perlu dihadiri pada 24hb tersebut, maka SGPI/ASIS memutuskan agar APIDS mendaftar pada 25hb Mei. Jadi, pelajar APIDS tiadalah perlu membuang masa sehari pada 24hb tersebut. Tambahan pula, APIDS tidak perlulah bersesak-sesak dengan 2000 lebih pelajar PASUM sesi 2014/2015 yang mendaftarkan diri pada 24hb Mei itu. Kesimpulannya, SGPI/ASIS memilih tarikh 25hb bagi memudahkan APIDS, Alhamdulillah.

2. Jadual Minggu Haluan Siswa (MHS) APIDS

Berikut ialah jadual program bagi MHS di PASUM nanti. Klik sini. Semua aktiviti yang tertera dalam jadual tersebut wajib dihadiri oleh warga APIDS dan pihak SGPI/ASIS telah mengasingkan awal-awal program PASUM yang tidak perlu dihadiri. Mana-mana aktiviti yang telah dihighlightkan dengan warna kuning ialah aktiviti yang perlu disertai oleh warga APIDS sahaja di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Kuala Lumpur.

3. Adakah pihak SGPI/ASIS akan menghubungi semua pelajar APIDS seperti yang dimaklumkan sebelum ini?

Tak pasti sebab takut depa tak sempat nak call semua.

4. Bila boleh dapat surat 'cinta' UM?

APIDS akan dapat surat tersebut waktu hari pendaftaran (25/5/14). Jadi, tak perlulah menunggu dengan penuh harapan di hadapan peti surat nanti, ya!

5. Bayaran?

Nanti depa confirm semula dengan pihak kewangan. Kalau diikutkan tahun-tahun sebelum ini, APIDS tak perlu bayar yuran Haluan Siswa. APIDS makan sendiri. Err.

***

Ok, setakat ini sajalah maklumat untuk sahabat-sahabat APIDS sekalian. Perkembangan lanjut akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Wassalam!



UPDATED! (20/5/2014)

6. Yuran?

Details:
- Yuran Jawatankuasa Kolej = RM50
- Yuran penginapan kolej selama lima hari = RM50 (semasa minggu haluan siswa)
- Yuran penginapan semasa pengajian = Tolak daripada biasiswa nanti
- Yuran makanan = RM6.50 x 5 hari

JUMLAH KESELURUHAN = RM132.50

7. Item yang perlu dibawa?

- Gambar berukuran pasport (6 keping)
- Salinan sijil SPM (1 helai)
- Salinan keputusan MUET (1 helai)


***

Isnin, 12 Mei 2014

#126 - KELIRU


Keliru.

Buntu.

Dilema.

Runsing.

Bingung.

Ya, begitulah keadaan yang sedang saya alami sekarang ini. Bagaimana mungkin tidak?

Keliru 1 : UM Oh UM

Sebelum saya memulakan bicara, saya ingin mendeklarasikan dengan bangganya di sini bahawa saya ialah salah seorang pelajar Asasi Pengajian Islam dan Sains (APIDS) sesi 2013/2014/2015. Ok kita start. Sekitar awal bulan April yang lalu, saya mendapat maklumat berkenaan tarikh kemasukan ke Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM) a.k.a pendaftaran pelajar baharu Asasi adalah pada hari Ahad 25 Mei 2014. Sumbernya adalah seperti berikut:


Berdasarkan tarikh-tarikh penting UPU yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) tersebut, sudah terang lagi bersuluh bahawa tarikh yang tertera ialah 25/05/2014. Tapi tapi tapi, maklumat masih belum rasmi ye, sebab tarikh-tarikh di atas berkemungkinan boleh diubah pada bila-bila masa saja. Kemudian, sama ada pihak Universiti Malaya (UM) atau pihak KPT pun belum hantar surat rasmi lagi mengenai benda alah ini. Emak dan ayah pula sering saja bertanyakan soalan "bila masuk PASUM?" padahal saya pun tak tahu bila tarikh rasminya, tapi macam biasa saya jawab je "25 Mei, hari Ahad." Nanti kena tanya balik, "UM dah hantar surat ke?" Aduh, susahnya nak terangkan! Jadi, mahu tidak mahu, saya hanya berpegang teguh pada tarikh 250514 ini sehingga surat rasmi daripada pihak UM atau KPT singgah di mailbox rumahku yang tercinta. Sahabat-sahabat se-APIDS saya pun mungkin berpandangan begitu.

Ok, bukan point tu sebenarnya yang saya nak cerita. Masalahnya sekarang ini ialah semalam (11/05/2014) ada seorang sahabat ajnabi APIDS saya ni ada post something di group APIDS 2013/2014 yang telah membuka kembali pintu-pintu kekeliruan di dalam jiwa sanubari ini.


Apa? 24 Mei 2014? Dua puluh empat la pulak, dush! Then, saya dapat maklumat terkini daripada senior, katanya maklumat terkini daripada Pembantu Pelajar (PP) Minggu Haluan Siswa (MHS) PASUM mengatakan pelajar Sains Fizikal 23hb manakala Sains Hayat 24hb. What?

23 ke 24 ke 25? 23 ke 24 ke 25 woi? Konspirasi betul. Hal ini ditambah pula dengan surat cinta UM yang tak kunjung-kunjung tiba ke bibir peti surat rumahku (sehingga entry ini ditulis). Entah bila nak sampainya. Kemudian, saya mendapat maklumat yang mengatakan bahawasanya kami pelajar APIDS perlu menelefon sendiri pihak UM Nilam Puri untuk mendapatkan maklumat terkini berkenaan PASUM. Ada pulak desas-desus yang mengatakan pernah ada kes yang berlaku pabila surat UM baru je sampai rumah ketika pelajar tersebut telah mendaftarkan diri di PASUM. Ah, sudah! Busuk sungguh hidup rasanya kalau macam ini punya sistem. Prinsip saya, selagi tak dapat maklumat rasmi, selagi tu saya tak nak percaya bulat-bulat. Percaya sikit-sikit tu boleh la kot, eh.

Tapi kan, masalahnya kan, daripada duduk sibuk fikir bila tarikh masuk PASUM, kenapa saya tak siapkan dan sediakan diri saya secukupnya (akademik, rohani, jasmani) untuk masuk sana nanti? Ya Allah, kenapalah dengan diri saya ni T_T

Keliru 2 : APIDS Oh APIDS

Hari ini (12/05/2014), jam 11.20 pagi tadi, telefon pintar saya berbunyi notification dengan cerianya. Oh, ada mesej! Saya ingatkan mesej itu mesej yang gembira sesuai dengan gembiranya bunyi telefon saya. Penghantarnya pula ialah Timbalan Setiausaha saya dalam APIDS. Ya, dia perempuan. Namun, tatkala saya menatap isi mesej tersebut, hati saya, err...

"Assalamualaikum. Di sini saya nak utarakan agar organisasi APIDS semester dua tamat. Kalau tak nak pun, harap dapat tukar S/U akhawat ni. Ini adalah untuk kepentingan APIDS yang akan daftar masuk PASUM ni. Ini ialah harapan saya. Saya serius ni. Harap dapat dipertimbangkan. TQ."

(Speechless) Apakah konspirasi yang cuba kauperbuat wahai timbalanku? Argh, tak boleh jadi ni! Jadi, saya forwardkan mesej tersebut kepada Tuan Presiden APIDS dan Timbalannya bagi memohon pendapat. Respon Timbalan Presiden (perempuan) agak baik. Ok, dia tengah berbincang dengan timbalan saya. Jadi, sama-sama kita nantikan keputusannya. Malangnya, respon Presiden agak menyedihkan kerana dia juga bersetuju dengan mesej tersebut dan dia juga tidak mahu menjadi Presiden lagi! What?! Kenapa dikau wahai Presidenku? Argh, belum masuk PASUM lagi dah pening.

Ok, sekarang ini ialah fasa pujuk-memujuk. Apa-apa keputusan akan diberitahu kemudian. May Allah ease, ameen.

Keliru 3 : Hidup Oh Hidup

Saya terserempak dengan satu kata-kata ketika saya sedang melayani 'Aku Hamasah As-Syabab' dengan nikmatnya.

"Everyone wants to go to Heaven, but no one wants to die. Irony much."

Saya terpaku. Berfikir. Ah, sangat benarlah kata-kata itu! Ya, bila difikir-fikirkan hidup di dunia ini, dengan banyak masalah yang timbul, kerosakan yang bermacam-macam, fitnah yang berbagai-bagai; hati saya meronta-ronta mahu dicabut, dibuang, dan dijauhkan sungguh-sungguh dunia dari hati ini. Saya sedih. Buntu. Keliru. Dilema. Saya berasakan yang saya mahu cepat-cepat mati saja dan dapat menikmati nikmat syurga-Nya.

Tapi tapi tapi, bila difikirkan semula, layakkah saya untuk menjadi salah seorang penghuni syurga-Nya? Dengan amalan soleh yang masih ciput, dosa dan maksiat yang bertimbun-timbun, taubat yang masih tertangguh, amanah yang masih tak selesai, adakah saya layak untuk menerima nikmat syurga-Nya dengan begitu saja? Allahu T_T

"Ya Allah, sesungguhnya perjalanan hamba-Mu ini masih jauh. Engkau tidak menghidupkan daku di atas muka bumi ini melainkan ada sebabnya."

Yup, Allah mengizinkan saya untuk hidup lagi kerana Dia mahu saya melakukan sesuatu. Sesuatu yang terbaik untuk diri, keluarga, masyarakat, dan ummah keseluruhannya. Sesuatu yang luar biasa yang perlu saya buktikan untuk menggapai reda-Nya sebelum saya kembali ke sisi-Nya.

Ya, saya perlu bertindak! Eh, bukan! Saya dan anda! Cukuplah segala kekeliruan dan kekusutan ini! Setiap kesusahan pasti ada kemudahan!


Ops, paling penting, jangan kata-kata ini hanya retorika semata-mata. Agama bukan kata nama, tapi lebih kepada kata kerja. Jadi, sekian saja tiga buah keliru saya pada kali ini. Ayuh bergerak!

Sabtu, 10 Mei 2014

#125 - I BELIEVE IN JESUS



Verse 1

This ain't a song about bottles in the club
This is about a role model filled with love
A teacher, a preacher with guidance from above
Sent to represent a message of peace like a dove
In the west they call him Jesus, in the east they call him Isa
Messiah, Christ...the same person that you speak of
Ask me why I wrote this song I will tell you because 
There's too many people silent, it's time for me to speak up
The son of a virgin, they say it is illogical
Probably improbable but God made it possible
Gabriel told Mary that her son would be phenomenal
His voice was always audible, The opposite of prodigal, 
He overcame the obstacles, people attacking him 
He was a walking hospital, with healing he was passionate
He cured the sick, raised the dead, shout out to Lazarus 
I'm talking about Jesus of Nazareth

Chorus:

If we don't have peace, we'll end up in pieces
Treat people the way that you want to be treated
If you do believe it, sing it and repeat it
I am not afraid to say that I believe in Jesus

Jesus...I believe in Jesus
I am not afraid to say that I believe in Jesus 
Jesus...I believe in Jesus
I am not afraid to say that I believe in Jesus


Verse 2

I'm just a follower of Jesus
What that means is: I follow what he teaches
I'm not the type of person that just wants to give speeches
I'm trying to be the person that will practice what he preaches

Yeah, 'cause I've observed people just say the words
But faith ain't a noun, it is more like verb
That's why I wrote this verse, to remind us to serve
'Cause if you haven't heard, faith is dead without works

How can we say we believe that God exists
If we always act the opposite, it's ominous
How we only care about our own accomplishments, and we're quick to break our promises
We gotta put a stop to this

We all sin, I know that we are human 
But we cannot keep on using all the same excuses
Now it is the time we need to prevent the abuses
Listen up, I got the solution

Verse 3

Why does our religion always have to cause division?
In reality we're all more similar than different
Jesus wanted unity, but nowadays it's missing
We have to use our vision if we want to do his mission

Can't we see we're all children of Adam, brothers and sisters?
If you don't agree, then you haven't read the Scriptures
Picture when Jesus comes back to Jerusalem 
Will he be happy with the way that you've become?

We're living wrong but today's a new dawn
So sing along to this song, like David singing the Psalms
Now raise up your arms, give alms with open palms
Jesus brought us a message to follow until we're gone

Shout out to my dad and mom for blessing me in my youth
God's essence is the proof that his message is the truth
And this song was just a lesson to remind me and you
To ask ourselves this question, what would Jesus do?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA