Ahad, 4 September 2016

#191 - KULIAH DAN MAKANAN HALAL

Peta kampus Chonnam National University. Sila klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.

1 September 2016.

Berakhirnya hari orientasi sebagai pelajar pertukaran antarabangsa bersekali dengan berlalunya hari terakhir bulan Ogos. Kini, satu September membuka tirai dengan megahnya. Hari pertama bulan kesembilan dalam kalendar Masihi itu dimulai dengan hari pertama kuliah di Chonnam National University (CNU). Ya, saya sudah bersedia dari segi fizikal, mental, dan emosional bagi menikmati permulaan hari ini!

Pendaftaran kursus untuk dipelajari sepanjang tempoh satu semester keberadaan saya di sini telah pun dilaksanakan oleh pihak CNU Office International Affairs (OIA) ketika saya masih berada di tanah air lagi. Pada masa itu, pihak CNU OIA meminta setiap pelajar pertukaran untuk memilih subjek yang diingini berdasarkan senarai kursus yang ditawarkan ketika "Fall Semester" di CNU. Selaku mahasiswa Pengajian Islam dan Teknologi Maklumat (IT), tentu sekali saya akan mencari subjek yang berkaitan dengan IT terlebih dahulu dengan harapan agar saya dapat melakukan pemindahan jam kredit seterusnya tidak perlu melanjutkan tempoh pengajian saya untuk satu semester lagi di Universiti Malaya (UM).

Tetapi, saat mata ralit mencari dan menatal jadual kursus yang diberikan oleh pihak mereka, tidak tertulis walau satu subjek pun yang bersangkut-paut dengan IT. Aiya, macam mana boleh tidak ditawarkan ini? Kalau hendak mencari kursus Pengajian Islam pula, jangan mimpilah. Ini CNU beb, bukan UIM (Universiti Islam Madinah). Hmm, nampak gayanya, terpaksalah saya memilih kursus-kursus yang tiada kaitan dengan pengkhususan saya. Walhasil, saya perlu menambah satu semester lagi sepanjang tempoh empat tahun pengajian Sarjana Muda saya, sekaligus bergraduasi agak lewat berbanding rakan-rakan yang lain. Uwaaa, kahwin lewatlah saya ~

Hehe, tidak mengapalah. Insya-Allah, ada hikmah di sebalik semua yang berlaku. Allah sudah mentakdirkan saya untuk menuntut ilmu di sini, jadi tentunya Dia yang Maha Arif lebih mengetahui mana yang terbaik untuk diri saya, bukan? Jadi, cari punya cari, akhirnya saya berjaya memilih tiga buah kursus yang pada pandangan saya kelihatan agak menarik untuk dipelajari. Berikut ialah senarai kursus tersebut:

  • Special Seminar in Sociology
  • Introduction to Korean History
  • Introduction to Psychology

Jumlah jam kredit: 9

Jam 8.30 pagi, saya berserta sahabat-sahabat yang mengambil kursus yang sama seperti saya berjalan kaki menuju ke kelas pertama pada hari itu, Introduction to Korean History. Suasana kampus pada pagi itu kelihatan sangat meriah dengan para penuntutnya berjalan kaki beramai-ramai. Tidak kurang juga yang menunggang basikal untuk hadir ke kelas masing-masing. Jarang sekali untuk melihat pemandangan sebegini di UM. Benar, di sini tidak disediakan perkhidmatan bas ulang-alik (shuttle bus) sepertimana di kebanyakan kampus, termasuk di UM. Jadi, pelajar-pelajar yang tidak berkenderaan perlu bergerak ke sana dan ke mari di dalam kawasan varsiti dengan hanya menggunakan sepasang kaki. Apa yang saya perhatikan, hanya pensyarah, pekerja, dan pelajar yang tinggal di luar kawasan kampus sahaja yang membawa kereta atau motosikal di dalam CNU. Selebihnya, pelajar-pelajar seperti kami yang menetap di dormitori, hampir kesemuanya bergerak ke fakulti atau jabatan masing-masing dengan hanya berjalan kaki!

Kami tiba di Institute of Liberal Education beberapa minit sebelum jam 9.00 pagi setelah agak tersesat sebelumnya (tak ada la sesat mana) kerana hampir terlupa di mana lokasi bangunan tersebut. Lebih kurang 10 minit sahaja perjalanan biasa dari bilik ke kelas. Awal-awal kelas begini, perasaan teruja itu sememangnya akan menguasai diri. Yalah, pertama kali kot belajar di tempat asing, mana tak excited. Rasanya perasaan cuak atau berdebar itu tiada pula wujud dalam diari hari itu, lebih-lebih lagi saya merupakan seorang yang cool, ditambah pula dengan Profesor yang mengajar subjek ini cool juga, heh.

Pensyarah yang mengajar kami untuk subjek Introduction to Korean History.

Antara kata-kata Prof. Im yang paling diingati pada hari pertama pembelajaran ialah "You are very lucky" dengan sebutan Inggeris gaya orang Korea tulen, lebih-lebih lagi pada kalimah "lucky" yang disebut ibarat "loki". Agak lucu juga sebenarnya apabila mendengar beliau menyebut perkataan tersebut. Mengapa?

Kata beliau, kami sepatutnya berasa bertuah belajar subjek ini dengan beliau kerana beliau akan mengajar sejarah mengenai Korea atas kapasiti sebagai "historian" (ahli sejarah), bukan sebagai "nasionalist" (nasionalis). Makna kata, beliau akan mengajar subjek ini dengan penuh telus tanpa ada sebarang kecenderungan (bias) terhadap kerajaan atau pemerintah. Kata beliau lagi, beliau juga akan bebas mengajar tanpa unsur patriotisme sepertimana yang dilakukan para pensyarah atau rakyat Korea lain apabila bercerita mengenai Korea Selatan. Nampaklah kesungguhan di situ bahawa beliau benar-benar ingin menjadi seorang yang neutral sepanjang pengajaran berlangsung. Tambahan pula, sebelum itu pada tahun 2013, beliau juga pernah mengajar subjek ini kepada beberapa orang pelajar antarabangsa (termasuk pelajar Malaysia) sambil menunjukkan gambar anak muridnya pada slaid. Jadi, beliau pun dengan berkata dengan bangganya, "I'm very lucky as well" :D

***

Selesai kuliah pertama jam 10.15 pagi, saya dan sahabat-sahabat bergerak untuk pergi ke bangunan Student Union 1 bagi melakukan pemeriksaan kesihatan. Student Union di sini ibarat Kompleks Perdanasiswa (KPS) UM. Sebagai tambahan, terdapat tiga buah bangunan Student Union di sini (rujuk peta kampus di permulaan perenggan). Sebelum kami tiba ke sana, kami mengambil kesempatan untuk bergambar di hadapan bangunan Yongbong, bangunan tertua di CNU kerana rekaan bangunannya yang sangat cantik memaksa kami untuk bergaya di hadapan bangunan tersebut. Saya tidak pasti bagaimana sejarah di sebalik bangunan itu. Kelihatannya bangunan tersebut semacam sudah tidak digunakan lagi.

Ini dia bangunan yang dimaksudkan.

Bangunan Yongbong yang bersejarah. Cantik, bukan?

Adib dan Sollehin.

Penulis yang macho. Gambar ini terpaksa disunting disebabkan gambar asal diambil dengan agak senget dan tidak sekata oleh si jurukamera tidak bertauliah dan tidak perfectionist :P

Oh, ada berita baik!

Ketika berada di Student Union 1, saya telah menerima sebuah e-mel balasan daripada Miss Byeol Jeon yang menyatakan permohonan maaf rentetan daripada aduan saya malam sebelumnya mengenai masalah buddy yang masih belum saya bertentang mata sejak hari pertama saya tiba di sini. Bukan sekadar itu sahaja, malah Miss Byeol juga telah memilih seorang buddy yang baru untuk saya menggantikan buddy yang lama. Kalau buddy yang dahulu merupakan seorang lelaki, kali ini buddy yang terkini merupakan seorang wanita. Wohoo! Eh, tersuka pula dia!

Ketika urusan di Student Union hampir selesai, saya menerima sebuah e-mel lagi. Kali ini daripada pasangan buddy saya yang baru itu pula. Akhirnya, salam perkenalan diterima juga oleh saya daripada si buddy. Berikut ialah mesej yang dihantar olehnya:

"Hello Muhaimin.
My name is Hyein, and your buddy.
Nice to meet you.
Actually, now I'm not in Korea, I'm in America.
But I will go back to Korea soon. I will arrive on 2nd September. During summer vacation, I went to Canada to study English. And after finishing the program in Canada, I was traveling for couple of days. So, it is not available to contact to me on the phone. Please contact me through email. If I go back to school, I will contact you. If u need a help or any question, just let me know. As soon as possible, I will do my best. Thank you and see u soon"

Oh, begitu! Disebabkan dia tidak berada di Korea pada masa ini, jadi saya tidak akan berjumpa dengannya dalam masa terdekat. Maka, terpaksalah saya memohon bantuan buddy yang lain dahulu dan menunggu beberapa hari lagi untuk saya dapat bertemu dengannya. Tidak mengapalah. Perbualan mesej melalui e-mel antara saya dan dia diteruskan sehingga hari saya bersua muka dengannya yang akan diceritakan dalam bab yang akan datang.

Jadi, selepas selesai urusan di Student Union 1, kami pun pulang ke dormitori bagi beristirahat. Saya dan seorang rakan perempuan, saudari Wahizatul atau Iza yang mengambil jurusan Akidah dan Pemikiran Islam, Akademi Pengajian Islam UM (APIUM) mempunyai satu kelas lagi untuk dihadiri, iaitu kursus Special Seminar in Sociology pada jam 3.00 petang nanti, sementara Adib dan Sollehin sudah selesai kuliahnya pada hari tersebut. Namun, mereka berpesan kepada saya sekiranya kelas Sosiologi yang bakal saya hadiri pada petang itu menarik, mereka akan mendaftarkan subjek itu juga untuk dipelajari. Tiadalah mereka membuang masa sangat duduk di CNU dengan hanya mengambil dua subjek sahaja, Introduction to Korean History dan Introduction to Psychology.

***

Jam 2.30 petang, setelah selesai berurusan di pejabat dormitori berkenaan pendaftaran cap jari untuk tujuan sekuriti, saya dan Iza pun bergerak ke kelas yang dimaksudkan di Department of Sociology. Pensyarah yang mengajar subjek itu ialah Prof. Julia Jiwon Shin. Walaupun beliau belum lagi memiliki ijazah kedoktoran (PhD) atau bergelar profesor penuh, namun kami tetap memanggilnya dengan gelaran "profesor". Begitulah sikap hormat pelajar Korea terhadap guru atau pensyarah mereka.

Di dalam kelas itu, hanya kami berdua sahaja pelajar antarabangsa dari Malaysia. Ada beberapa pelajar antarabangsa dari negara lain dan selebihnya ialah pelajar tempatan. Jadi, Prof. Julia mengajar subjek tersebut dalam dwibahasa. Sekejap bahasa Korea, sekejap bahasa Inggeris. Semasa beliau bersyarah dalam bahasa Inggeris, saya akan fokus terhadap kata-kata beliau, tetapi selepas itu beliau akan kembali bersyarah dalam bahasa Korea. Disebabkan majoriti pelajar di dalam kelas tersebut merupakan rakyat Korea Selatan, sepertimana yang kita sedia maklum bahawa pemahaman dan penguasaan bahasa Inggeris mereka adalah sangat lemah, jadi menurut Prof., beliau perlu bercakap dalam kedua-dua bahasa agar kesemua pelajarnya dapat memahami pengajarannya.

Saya pun berasa agak tidak selesa dengan cara tersebut, lebih-lebih lagi selepas Prof. menerangkan silibus dan kaedah pembelajaran untuk minggu-minggu seterusnya, termasuk pembahagian kumpulan dan sesi pembentangan yang akan bermula pada minggu depan. Entahlah, saya dapat berasakan akan berlaku kesukaran untuk saya kekal dan tabah berada dalam kelas ini untuk sepanjang minggu pengajian.

Jadi, usai kelas berakhir, saya pun berbincang dengan Iza dan menyatakan hasrat saya bagi menggugurkan (drop) kursus ini serta menggantikannya dengan subjek yang lain. Iza pun nampaknya seperti merasai 'derita' yang sama lalu bersetuju dengan cadangan saya, haha. Keputusan muktamad; saya akan menggantikan kursus ini dengan kursus yang lain. Tetapi, kena bawa berbincang dahulu bersama-sama sahabat-sahabat yang lain mengenai pemilihan subjek yang dirasakan sesuai dan menarik.

***

Kami telah berkenalan dengan seorang akak senior dari Malaysia yang menuntut di CNU. Kini, beliau berada dalam tahun kedua Ijazah Sarjana Muda Bahasa dan Sastera Inggeris. Akak yang berusia 24 tahun itu kami panggilnya sebagai "Kak Ernie". Saya tidak pasti bagaimana rakan-rakan wanita saya boleh berjumpa dan berkenalan dengan beliau. Tidak pula terlintas dalam fikiran saya untuk bertanyakan hal tersebut kepada mereka. Tidak mengapa, yang penting legalah sedikit hati kami kerana sekurang-kurangnya, ada pelajar senior Malaysia di sini yang boleh membimbing kami untuk meneruskan kehidupan di sini selain buddies. Bukan senang hendak ketemu sama orang senegara kami di Gwangju.


Malam itu, beliau telah mengajak kami pelajar Melayu Muslim yang mengikuti program pertukaran pelajar untuk makan malam di sebuah kedai makan yang ada menyediakan makanan halal. Alhamdulillah, buat pertama kalinya, dapat juga kami menikmati makanan berat yang halal lagi menyelerakan hasil bantuan Kak Ernie. Saya memilih untuk makan omelette rice with cheese (nasi telur dadar berserta keju). Sekali pandang macam nasi goreng pataya pun ada. Enak!


Gambar kedai makan yang dimaksudkan.

Menu yang tersedia di kedai makan tersebut. Makanan yang ditanda dengan pen merah ialah makanan halal. 

Gambar pelajar wanita yang menyertai makan malam pertama. Ada seorang rakan Malaysia kami yang tidak hadir. Kelihatan juga dua orang rakan kami dari Brunei yang duduk paling hujung dalam gambar (bersebelahan dinding), dua orang rakan kami berbangsa Cina (dua dan tiga dari kiri), dan Kak Ernie (paling kanan). Akak yang bertudung perang itu saya terlupa namanya, hehe.

Ini dia jejaka Malaya pujaan ramai :P

Ketika makan malam, kami mengambil kesempatan ini untuk bertanyakan Kak Ernie segala kemusykilan dan masalah yang kami hadapi sepanjang tiga hari pertama kami di sini seperti urusan penukaran wang, pembelian kad modul pengenalan pengenalan (SIM card) Korea, dan banyak lagi. Semestinya Kak Ernie yang telah berpengalaman hidup di Bumi Hallyu selama setahun lebih mampu menjawab serta meleraikan segala permasalahan yang timbul.

Selesai makan malam, Kak Ernie pun membawa kami berjalan-jalan secara ringkas di kawasan pekan kecil Gwangju yang terletak di belakang CNU. Beliau juga menunjukkan beberapa kedai yang ada menjual barangan atau peralatan yang jauh lebih murah jika dibandingkan dengan kedai serbaneka CU yang berada di dalam kampus. Alhamdulillah, saya sempat membeli beberapa barangan dan makanan sebagai bekalan bagi melayari kehidupan yang mendatang di CNU dengan lebih selesa. Kamsahabnida nuna Ernie atas bantuannya pada malam ini!

Begitulah kisah hari kuliah pertama merangkap hari kedua saya berada di Gwangju. Semoga hari-hari yang seterusnya akan kekal berada dalam keadaan baik, amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILA TINGGALKAN ULASAN ANDA